Vijver Morningside Park, NYC

Het ontwerp van Morningside Park dateert uit 1887  en is van dezelfde hand als van de makers van Central Park: Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux. Het park is gesitueerd op de steile rotsklif tussen Columbia Heights en de Harlem Plain.

Aan de voet van St. John’s Cathedral, op de plek waar in 1968 na succesvol protest uit de wijk  de bouw van een sporthal voor Columbia University werd stilgelegd, ligt nu de eerste parkvijver die sinds 100 jaar in Manhattan is aangelegd.

Na de stop van dit bouwproject is dit deel van het park, dat compleet geruïneerd was en er inmiddels uitzag als een verlaten steengroeve, gedurende vele jaren voor het publiek met hekken afgesloten. Het terrein raakte overwoekerd en ontwikkelde zich tot een gevaarlijke ‘urban jungle’ en ‘liability’ voor de stad.

Hans Ophuis was verantwoordelijk voor het masterplan voor de renovatie van het park en het definitieve ontwerp van de eerste fase van de herstelplannen, waaronder de vijver, toen hij werkzaam was bij Quennell Rothschild & partners, het New Yorkse bureau dat belast was met de job voor herstel van het park.

De renovatie van het park en de aanleg van de vijver hebben een belangrijke impuls gegeven aan de transformatie die het aangrenzend stadsdeel sindsdien heeft ondergaan en inmiddels bekend staat als de ‘Harlem Renaissance’.

projecttype: parkontwerp

opdrachtgever: NYC dept of Parks & Recreation

 

*/?>