Heerenwoud, Heerenveen

De nabij het historische landgoed ‘Oranjewoud’ gelegen buitenplaats ‘Heerenwoud’ vormt een opvallende verschijning binnen de vinexlocatie Skoatterwâld bij Heerenveen. Het in romantische Engelse stijl aangelegde ‘Heerenwoud’ bevat 46 door architect Maarten Min ontworpen parkwoningen in de vorm van twee los liggende halve cirkels. De golvende daklijn van de aan ‘Jugenstil’ refererende architectuur gaat een bijzondere relatie aan met het omringende glooiende parklandschap.

Het waterrijke hart van de buitenplaats bestaat uit een eilandenrijk dat via een slingerend vlonderpad toegankelijk is gemaakt. Verborgen voor de blik van buiten liggen aan de achterzijde van de woningen verhoogde tuinen, die door middel van taluds met schanskorven gescheiden zijn van het lager gelegen middengebied. Op termijn zal de omsloten ligging van deze ruimte samen met de rustieke beplanting van varens, hoefblad en moerascypressen resulteren in een geheimzinnige en spannende wereld, die in sterk contrast staat met het open golvende landschap rondom. Door een zorgvuldige enscenering van hoogteverschillen in het terrein ontstaat een autoluwe omgeving, waarbij er vanuit elke woning een vrij uitzicht is op het omringende park.

Skoatterwâld, Heerenveen

projecttype: inrichtingsplan

(voor meer info zie: “Landschappelijk Wonen”, 34 voorbeelden in en om de stad, pag. 112 t/m 121 © 2012 Uitgeverij Blauwdruk

opdrachtgever: gemeente Heerenveen
opgeleverd: 2008

*/?>