energiezuinige vakantiewoning

Winters comfort in energieneutrale vakantiewoning

Eind 2015 kwam een energieneutrale vakantiewoning naar ontwerp van NXTlandscapes gereed. Midden in de Sallandse bossen van het Overijsselse Vechtdal. Binnen luttele dagen stond een energiezuinig casco van geïsoleerde constructiepanelen op een nieuw fundament van schuimbeton. De afbouw in de daaropvolgende maanden gaf de prefab ruwbouw zijn uiteindelijke smoel. De donkerbruin gekleurde vezelcement gevelstroken met houtnerf verwijzen naar het houten huisje dat eerder op deze plek stond. Het pal op het zuiden gericht zonnedak bestaat uit dertig geïntegreerde PE panelen met een verholen goot. Een flinke dakoverstek aan de zuidzijde zorgt voor een behaaglijke plek buiten met beschutting tegen regen en de zomerse zon.

Er kwam een nieuw terras. Er werd volop gesleept met bosgrond en bladcompost. Nieuwe beplantingen en kleine hoogteverschillen brachten weer structuur aan. De herinnering aan de kale bouwplaats rondom de nieuwbouw verdween daardoor snel. Eenmaal gereed blijkt het gedurende alle seizoenen goed toeven in de bosrijke setting.

Ik was er laatst weer eens. Het had net gesneeuwd. De eikvarens, bosbesstruikjes, jonge beukjes en rhododendrons waarmee we het bos rond de nieuwbouw weer hersteld hadden lagen bedekt onder een witte mantel. Een warme gloed straalde naar buiten. Het vuur in de haard knisperde en zorgde voor een comfortabel gevoel.

Een vaag gevoel van herkenning maakte zich van mij meester. Hadden we het niet ooit zo bedoeld?

energiezuinige vakantiewoning, Dalfsen, Overijssel

© NXTlandscapes, energieneutrale vakantiewoning, Dalfsen, Overijssel