Beknopt CV

Hans Ophuis is landschapsarchitect en regionaal ontwerper. Hij studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan Wageningen University. Van 1982 tot 1984 was hij Fulbright scholar bij het department of landscape architecture and regional planning van Ian McHarg aan de University of Pennsylvania in Philadelphia (VS). Tot eind 1989 was hij werkzaam bij diverse bureau’s voor stedenbouw en landschap in de VS, zoals Bob Hanna & Laurie Olin in Philadelphia en Quennell Rothschild & partners, Bruce Kelly en Terry Schnadelbach in New York City. Hij was verantwoordelijk voor enkele toonaangevende restoratieprojecten van historische stadsparken aan de Oostkust, waaronder Morningside Park in Manhattan. Het onderzoek en werk aan parken ontworpen door Frederick Law Olmsted en de ontmoeting met ‘Harvard modernisten’ Garret Eckbo, Dan Kiley en Dan Rose vormen voor hem een blijvende inspiratiebron.

IMG_0794

Van 1990 tot 1992 was hij werkzaam bij Stadsontwikkeling Rotterdam en betrokken bij de planning en het ontwerp van de buitenruimte in het centrum van Rotterdam en de Kop van Zuid. Tot 2005 was hij werkzaam onder eigen naam. Gedurende deze periode was hij ruim vier jaar werkzaam als superviserend landschapsarchitect bij de stedenbouwkundige ontwikkeling en het openbare ruimte ontwerp van de vinexlocatie Leidsche Rijn in Utrecht. Begin 2005 trad hij toe bij KuiperCompagnons in Rotterdam, waar hij leiding gaf aan het atelier landschap. In 2009 heeft hij NXTlandscapes – landscape architecture, urban design, regional planning in Rotterdam opgericht.

Hans Ophuis heeft les gegeven aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam, Wageningen University, de HKU in Hilversum en de TU München in Weihestephan. In 1999 was hij keynote speaker op het 36e wereldcongres van de IFLA in Kopenhagen. Hij is lid van de BNT/NVTL, aeta, SBA geregistreerd landschapsarchitect en CLARB certified landscape architect in New York State.