• natuuractiviteitencentrum oostvaardersplassen

Natuuractiviteitencentrum Oostvaardersplassen

Onze prijsvraaginzending voor Het nieuwe natuuractiviteitencentrum Oostvaardersplassen van Staatsbosbeheer aan de Knardijk bestaat uit een strip van 350 x 35 meter die middendoor wordt gedeeld door de Lage Vaart. Met het kruisen van het water verlaten bezoekers het parkeerveld en start de ontdekkingstocht door de ongerepte wildernis. Twee veerpontjes verbinden beide oevers. Ze vormen onderdeel van een houten dek waarover bezoekers langs groene wanden en glazen informatiepanelen het gebied inlopen. Kenmerkende fragmenten van vegetatietypen uit de Oostvaardersplassen zijn opgenomen in het dek.

Het gebouw aan het einde van het houten dek is niet meer dan een sandwich van dek en dak met daartussen glazen wanden die dienen als informatiedrager en het open vloerplan geleden. De panelen zijn afwisselend transparant en ondoorzichtig. Virtuele en werkelijke beleving van de omringende natuur lopen hier naadloos in elkaar over. Binnen besturen bezoekers zelf verspreid in het gebied opgestelde webcams en brengen daarmee de natuur dichterbij. Een reusachtige maquette toont waar ze staan. De ruimtes van het Natuuractiviteitencentrum Oostvaardersplassen zijn zo indeelbaar dat er drukke en rustige plekken gecreëerd kunnen worden voor uiteenlopende groepen bezoekers. Het terras aan het water en de grote open haard bieden een perfecte locatie om de opgedane indrukken te laten beklijven.

Met pedaalkano’s kunnen bezoekers veilig de kuddes grote grazers van dichtbij observeren. Op loopafstand bevinden zich enkele ecolodges, een passantenhaven en een natuurcamping.

projecttype: prijsvraag i.s.m. Spring Architecten, Rotterdam
opdrachtgever: Staatsbosbeheer