• vertical green, groene architectuur
  • M7 Puang, Shanghai, China

M7 Puang, Shanghai, China

Sculpturale ‘landmark’ gebouwen, verticale landschappen, aaneengesloten voetgangersgebieden en verborgen daktuinlandschappen vormen de ingrediënten waarmee bij de kruising van de bestaande M2 en de nieuwe M7 Puang metrolijn in Shanghai een nieuw stadsdeel gestalte krijgt. Zowel op het oorspronkelijke maaiveld als op het opgetilde maaiveld van de daken ontstaat een (auto)luw leefbaar stadsmilieu.

Vanaf het nieuwe ondergrondse metrostation tot aan de comfortabele penthouses – bovenop een commercieel kantorenlandschap en winkeldistrict – is het gebied door middel van verticaal groen op aangename wijze toegankelijk gemaakt. Ondergronds bevinden zich de parkeergarages voor bewoners, werkers en bezoekers. Op het daklandschap bevindt zich een reeks van onderling verbonden houten zonnedecks, afgewisseld met verstilde lotusvijvers en verkoelende magnoliaplantages. De kantoren hebben op alle verdiepingen hangende tuinen met een beplanting van diverse soorten bamboe.

Hans Ophuis leidde het ontwerpteam bij DHV Shanghai en was verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp toen hij werkzaam was bij KC. Het ontwerp voor M7 Pujang Nanpu Station is een zoektocht naar urbane ecologie en menselijke maat op een moment dat deze begrippen verloren lijken te gaan in de ongekend snelle en ongeëvenaarde stedelijke expansie die China nu kenmerkt.

projecttype: prijsvraag i.s.m. DHV Shanghai
opdrachtgever: DHV Shanghai